Pages

July 6, 2009

gökova projesi

(yere parmağının ucuyla basıp, bastıktan sonra da ayağını kaldırsan?... 'etrafa' hassas yaklaşımlar... bu proje bir dersin ödeviydi.. çalışmıştım.. kaynakçası var!? ocak 2006'da teslim edilmiş..)
gökova’da taşınabilir tatil konutu:
1. bu projede yere/yerde iz bırakmamak/yere asgari düzeyde etkimek gibi anlamsız/zorlama/pratik olmayan/keyfi/lüzumsuz bir ilke ile yola çıkıldı (bitki örtüsü ve topografyaya yapılan müdahale yerleşimin taşınmasının ardından kendi kendine birkaç ayda ortadan kalkabilir mi?) bu keyfi ilke tasarımda geleneksel inşaat alışkanlıklarının dışına taşmak için bir araç haline geldi. (zeminin veya bitki örtüsünün biçimsel ve kimyasal düzenine müdahale edilmeyecek, gereğinde taşınamayacak hiçbir öğe inşa edilmeyecek, herşey kolayca toplanıp geri götürülebilecek, kalıcı atık bırakılmayacak)
2. tasarım senaryosu/problemi olarak daimi-sezonluk ‘tatil sitesi’nin temel modülü olan 2+1 orta sınıf aile yazlığı ele alındı (mevki: gökova körfezi’nde kuzeye açılan bir koy).
3. ekolojik strateji: hafiflik/asgari malzeme/kaynak/enerji tüketimi, kendine yeterlik/merkezi altyapı sisteminden bağımsızlık (hiç bir altyapı hizmeti kullanılmayacak, yük ulaşımı denizden sağlanacak).
4. mekanlar, birbirinden bağımsız düşünülebilecek birimlerin ara elemanlarla biraraya getirilmesiyle oluşturuldu. böylece ‘ev’, değişebilirlik/büyüyüp küçülebilirlik, taşınabilirlik, uyum sağlayabilirlik vd. kazanıyor. birimlerin parçalanmasıyla ortaya çıkan fazladan dış yüzey malzeme ve ısı kaybı anlamına gelse de, bu tasarımda, şişme/membran yapıların zayıf yanı olan ses yalıtımına/mahremiyete katkı yapacağı gözönünde tutuldu. binanın zemine en az müdahaleyle tutturulması için yerden yükselme ve eğime uyma ilkeleri kabul edildi (uzun süreli yerleştirmelerde dönem dönem yer değiştirilerek bitki örtüsünün yenilenmesine imkan tanınır).
5. strüktür: döşemenin yerden yükseltilmesi için ayarlanabilir şişme ve çelik ayaklı iki ayrı sistem çalışıldı (temel sistemi kablolar ve kazıklarla yere bağlanmaktan ibaret). döşeme strüktürü için bütün olasılıklar (şişme, çerçeve, plak ve gergi sistemlerin sayısız kombinasyonları) arasından açıklık geçen şişme/germe bir döşeme sistemi seçildi (basınç elemanı ve stabilizatör olarak şişme yastık, çekme gerilmeleri için yastığın cidarları, deformasyonu sınırlandıracak sık gözlü kalın bir ağ, ana taşıyıcı kablolar ve gergilerden oluşuyor -benzer bir tasarı b. fuller’ın 4D kulesinde ve ‘dymaxion’ evinde bulunabilir.). birimlerin cidarları/duvarları ise tümüyle şişme elemanlar tarafından taşınıyor
6. inşaat süreci: çerçeve elemanlar yerinde bulonlanır/birleştirilir gerekli yerlere kazıklar ve plakalar yerleştirilir, şişme elemanlar (farklı kompartmanlar halinde, sabit cidarları birbirine kaynaklı/dikili, taşıyıcı kablolar ve ağlar yerlerine tespit edilmiş şekilde fabrikadan bütün olarak gelirler) yerlerine yerleştirilip bir miktar şişirildikten sonra gergi kabloları hazır olan halkalara kancalarla ve bağlantı elemanlarıyla takılır, daha sonra şişirme işlemi tamamlanır ve sistem tümüyle gerilir, en son olarak kablolardaki elemanlar ile ince ayar yapılır ve fermuarlı cidarlar yerlerine fermuarlanıp cırtcırtlanır.
fikirler için kaynakça:
szokolay, s. v., solar energy and building, the arch. press, london, 1975
otto, f. ed., tensile structures v1: pneumatic structures, mit press, 1967
institute of lightweight structures, IL21; basics, 1979
dent, r. n., principles of pneumatic architecture, the arch. press, 1971
kronenburg, r., portable arcihtecture, the arch. press, 2003
kronenburg, r., transportable environments, routledge, 1998
schulitz, sobek, habermann, steel construction manual, birkhauser, basel, 2000
herzog, t., pneumatische konstruktionen, verlag gerd hatje, stuttgart, 1976
gürçınar, y., uzun, t., ekolojik mimari tasarım için bir metodoloji, tasarım 83
marks, r. w., the dymaxion world of buckminster fuller, reinhold pub., new york, 1960
baldwin, j., buckyworks: buckminster fuller's ideas for today, john wiley, new york, 1996
dessauce, m., ed., the inflatable moment: pneumatics and protest in '68, princeton arch. press, new york, 1999
scheuermann, r., keith, b., tensile architecture in the urban context, 1996
plan var

detaylar var!
(bu detaylarda beni o zaman epiy yormuş olan enteresan bir iki fikir var, ama işleyip işlemeyeceklerini çizim fallarından çıkarsamak zor... bunları tasarlarken aslında buradaki hayali sistemler üzerine fiilen çalışmayı da hayal etmiştik.. özellikle açıklık geçen pnömatik döşeme meselesi kafamı kurcalamıştı... hatta sabun köpükleriyle maceralara girişmiştik hey gidi... hayal ederek detay geliştirmeye girişmek yorucu bir süreç _saçmalığı bir yana... bu proje o yüzden 'akademikleşti'! çizimleri bitmap yaparken anti-alias mevzularını ihmal etmişim _siz etmeyin_ yine de inceleyen detay meraklılarının keyif alacağını umarım...)

4 comments:

zxu said...

detaylarına bakmaya çalışınca denizli 2.sulh ceza mahkemesi'nin bilmemne tarihli kararın uygulandığı yazıyor. picasa'ya koyarsan bir detay meraklısı olarak meraklı meraklı bakarım.

kenar said...

hmm çok enteresan.. çok da fena zira o yolla biloga iliştirdiğim bir sürü belge var.. bende hiç bir sorun olmadan hepsinin görüntülenmesini dns ayarı denen şeye bağlıyorum (demek googlesites'ı kapatmışlar hı?)
dns ayarı: denetim masası >> network connections >> (sağ click) properties >> general :: internet protocol (TCP/IP) tek tiklanir ve properties'e basilir >> açılan pencerede "use the following DNS server adresses": preferred: 4 . 2 . 2 . 2 -alternate: 4. 2 . 2 . 3
efenim bu tekniği uygulayınız, rahat edersiniz...

pass said...

teşekkür ederim efenim, işe yaradı. bu sayfa düzeni de çok hoşuma gitmekte. ama bunu anlatması dns ayarı anlatmaya benzemez herhalde.

kenar said...

yourhtmlsource.com buradan basla, kisa zamanda isi kaparsin... ve w3schools.com da var buna da bakmak lazim.. aslinda hic zor degil.. yapmak bazen vakit alabiliyor ama galiba ona da alisiliyor?